Összes oldalmegjelenítés

2011. január 25., kedd

4. nap 2010 okt.17. vasárnap

Metró Martim Moniztól Cois de Sodre-ig, ahonnan a 15-ös villamossal jutottunk el Belém-be.
A híres  belémi cukrászdában már jártunk 2 éve


a világhírű Pastéis de Belém-et, a hajszálvékony, roppanós tésztakosárkában, sűrű, nem túl édes puding kerül – a különleges süteményt állítólag itt készítették először, de ma már országszerte elterjedt. Az 1820-as portugál forradalom után az összes konventet és rendet megszüntették, amelynek eredményeképpen számos szerzetes kényszerült új megélhetésre. A Szent-Jeromos kolostor egyik ilyen tagjához köthető az a titkos recept, amely szerint az 1837-ben alapított cukrászda, az Antiga Confeteria de Belem elkezdte nagy tételben gyártani a specialitást. Ma naponta tízezer darabot sütnek –mind egy szálig elfogy.
Hozzávalók:
  • ½ kg leveles tészta
  • fél liter tejszín (lehetőleg habtejszín)
  • 5 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1 csapott evőkanál liszt a krémhez
  • kevés liszt a nyújtáshoz
  • fahéjas porcukor a tetejére

Elkészítés: A tojássárgákat a cukorral és a liszttel alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és – akár habverővel – néhány percig alaposan összedolgozzuk. A leveles tésztát kilisztezett deszkán 4-5mm vékonyságúra gyúrjuk, majd pogácsaszaggatóval vagy egy egyszerű teáscsészével köröket szaggatunk. Ezeket 5-6 cm átmérőjű süteményformákba gyömöszöljük, úgy, hogy szélükkel együtt éppen kitöltsék a formákat. Ebbe töltjük a krémet, de vigyázzunk, ne legyenek tele a formák mert sütés közben a töltelék megduzzad és könnyen kifolyhat. Előmelegített sütőben 150 fokon nagyjából 25 percig sütjük, akkor lesz kész, ha a tetején apró barna pöttyök jelennek meg. Nem kell megvárni, hogy kihűljön, melegen, fahéjas porcukorral megbolondítva az igazi!

és a legtöbb képeslapon található Torre de Belém
belsejét is meglátogattuk, de ebben a negyedben sok látni való van, így maradt még mára is.
Itt van Vasco de Gama sírja a Jeromosok kolostorában, amit már Thomas Mann is megcsodált, hiszen a portugál felfedezések korának egyik legkihívóbb műemléke, ( vasárnap 14h-ig ingyenes ) a kolostor egyik felében helyezték el a Tengerészeti Múzeumot, ahol a hajókon kívűl, sok egyéb érdekesség is várt.


Minden hónap 3. hetének vasárnapján a Köztársasági Elnöki Palota előtt őrségváltási ceremónia van és szerencsére mi pont akkor jártunk ott, lsd képek fent és  alul.



 Vasco de Gama sírja

Ez a kutyus végig kommentálta a ceremóniát;-))



A szép időben még napozni is volt időnk a Tejo partján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése