Összes oldalmegjelenítés

2011. január 26., szerda

2010.október 18 hétfő LISSZABON

Ma mosással telt a délelőtt, ha már van mosógép,-))
Ezután indulás az Alfama túránkra, de előtte még  vettem egy órát, olyan régen nincs már karórám, hosszas válogatás előzte meg, de még működik, az ára ellenére ( 7,5 Euro volt ).
Útikönyvünkben van több városnéző túra is, ebből csemegéztük ki ezt az Alfamába, a híres arab negyedbe vezetőt.

Alfama, a volt munkásnegyed

Az Alfama negyeden keresztülhaladva érkezünk el a Castello de Sao Jorge épületéhez, ami az egyik hegy tetején áll. Óvárosi utcarészletA várból gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Tejo folyóra. A Spanyolországban még csenevész kis folyó itt hatalmasra szélesedik, látványa olyan, mintha az óceánt látnánk, pedig ez csak a folyó tölcsértorkolata. Az Alfama negyed szűk utcáiban hangulatos házak állnak, amelyek nagy része rossz állapotban van, a hangulatot pedig csak fokozza az erkélyeken lógó fehérneműk látványa, és a legtöbb házból kiszűrődő vidám zene. Ebben a negyedben van a Sé katedrális, egy gyönyörű római katolikus templom, amely a város legrégebbi temploma.

Azulejo ( ejtsd azsulejo ) gyönyörű csempék a falakon.

Mindenütt megtalálni Portugáliában, ahol az ország legjellemzőbb díszítő elemének tekinthető: nemcsak a frízek és a nagy faliképek számítanak közönségesnek, de medálnak is hordják. Dél-Amerikába portugál és spanyol közvetítéssel került át – olyannyira, hogy portugálok mára Brazíliából importálják a többszínű, virágokkal és indákkal díszített azulejokat.

Túránk során betértünk a Szent György ( Castelo de Sao Jorge ) várba, amely méltóságteljesen trónol a város háztetői felett és aki e dombot megmássza annak szeme elé tárul az egész város.


ezt látjuk a várkapuból visszapillantva

a bejárat

szerecsen szerencse maccs;-))

már belül a várfal
Háttérben a Christo rei
vár állott...
védelmező
vár ablakból
a várból
a vár 
A Fő tér és a Tejo a várból 
innen milyen kicsi minden és most milyen messze van,-((

Sé katedrális

ALFAMA

szűk , sötét  és elvarázsol
azulejo
mégszűkebb


csempe mindenhol
Fado zenés vacsora

itt még zárva, csak este nyit

hangulat
Sétánkat ránk esteledve a Tejo partján zártuk, még bekukkantottunk a hajó állomásra, de 20 Euro / fő lett voln a egy sétahajózás, de ezt most kihagytuk, ennyi volt mára.


2 megjegyzés:

  1. Nem irigykedem soha,de akinek jó,annak jó.Puszi.Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;-) Rakom fel sorban a spanyolországi képeket, kukkants ide néha, ha érdekel! Puszi

      Törlés